COLLAGRAFIE

 

Een collagrafie is net als een ets een diepdruk, door het maken van een afdruk van een collage. Daartoe worden verschillende materialen aangebracht op een plaat, zorgvuldig verlijmd en afgelakt met een waterbestendige lak. Na droging wordt de plaat ingeïnkt als een ets, het teveel aan inkt wordt afgeslagen, de plaat wordt afgedrukt op vochtig etspapier en door de etspers gehaald. De keuze uit materialen voor het maken van zo’n collage is zeer groot, denk aan gedroogde plantmaterialen, papiersoorten met reliëf, textiel, vezelmateriaal, touw etc.

 • Clematis
  Clematis
 • Grace 2
  Grace 2
 • Wier
  Wier

Ook is het mogelijk om reliëf aan te brengen op een plaat door in een laag natte epoxyhars, polyesterplamuur of modeleringpasta te tekenen met een staafje of iets degelijks, of door een voorwerp zoals een bladskelet erin af te drukken. Vervolgens moet deze laag goed uitharden. Ook kan erop getekend worden met lijm, zoals in onderstaande werken.

 • Moonriver blauw
  Moonriver blauw
 • Biedermeier
  Biedermeier

Een carborundumdruk is een afdruk waarbij carborundum op een plaat is vastgelijmd om vooral donkere tinten te verkrijgen, omdat het korrelige oppervlak ervan zeer veel inkt vasthoudt. Carborundum bestaat uit siliciumcarbidekorrels die in de natte lijm op de plaat gestrooid worden. Na droging van de lijm wordt het teveel aan korrels eraf geklopt en de plaat wordt ingeïnkt en afgedrukt. Het gebruik van zand, vijlsel, zaagsel of schuurpapier heeft een soortgelijk effect. Zie bijvoorbeeld "Rondo", "Moonriver" en "Biedermeier".

 

 

Rondo